- - Cina nak raya, Melayu yang susah ~ CLOUD 9
Pelaburan
JomNiaga

Sunday, January 30, 2011

Cina nak raya, Melayu yang susah

Inilah realiti masa sekarang..

Tinggal beberapa hari saja lagi untuk kaum cina menyambut tahun baru cina.. tahun ni adalah perayaan tahun arnab bagi kaum cina ni.. kalau tak silap aku, diorang ada 12 binatang semua sekali.. kalau salah tolong betolkan ea..

Tahun baru cina ni merupakan cuti umum bagi Malaysia ni.. kata konsep 1 Malaysia.. so, semua kena raya la.. hehe.. semua kedai tutup.. no operation..

Tapi korang perasan tak yang kalau cina nak raya, Melayu yang akan susah.. kenapa boleh jadi macam ni???

Yela, semua perniagaan yang ada kat Malaysia ni dipelopori kaum cina.. pasaraya, kedai perabot, shopping complex dan sebagainya..

Kita orang Melayu ni nak beli barang pon susah bila dah nak dekat dengan raya cina ni.. dorang ni bila dah nak raya, memang tak akan layan customer dah.. lantak la apa nak jadi pon.. janji dorang senang.. dorang peduli apa kalau korang tak boleh beli barang dia pon.. dia tak rugi pon..

Korang semua tak pernah fikir ke kesan jangka panjang perkara- perkara macam ni???

Cuba korang bayangkan dalam masa 10 tahun lagi.. apa akan jadi pada orang Melayu kita..Kalau semua jenis perniagaan dipegang oleh kaum cina, apa yang orang Melayu akan ada nanti.. takkan nak kerja makan gaji dengan orang cina kot.. ni kampung kita tau.. tanah tumpah darah kita.. takkan lah kita nak jadi kuli kepada orang asing.. mana maruah orang Melayu..

10 tahun bukanlah satu tempoh yang lama.. kalau orang Melayu tak mula bertindak dari sekarang.. kita tak tau apa akan jadi pada nasi cucu- cucu kita nanti.. takkan nak merempat di tanah air sendiri.. jadi hamba di tempat tanah tumpah darah nenek moyang mereka..

Orang Melayu sepatutnya boleh berdiri lebih tinggi dari kaum cina.. hanya satu cara sahaja untuk menjadikan perkara tersebut realiti.. usaha lah dengan lebih gigih.. jangan cepat putus asa.. tirulah kaum cina dalam mencari kejayaan..

Takkan Melayu hilang di dunia...
In Accordance With with Thumbnails