- - September 2010 ~ CLOUD 9
Pelaburan
JomNiaga

Wednesday, September 29, 2010

Bukan ke haiwan ni dah pupus???..em,,mungkin x kot..

Salam sume..apa khabar???sihat ke x???hehe..

Hari ni aku nak citer pasal haiwan plak..heheh..nak jadi animal lover cket hari ni..xpe kan..support WWF..bukan World Wrestling Federation tapi World Wildlife Fund..

Topik hari ni adalah tentang haiwan yang disangka telah pupus tapi hakikat nya tidak sama sekali..jom,,check out entri ni..hehhe..

Sume orang sudah maklum yang burung paling x berapa pandai dalam dunia ni iaitu burung Dodo telah pupus sejak sekian lama..burung ni pon pupus atas kebodohan burung tu sendiri..

Sudah lama kita x mendengar berita yang terdapat haiwan lain yang telah mengikut jejak langkah cik Dodo ni..

Hari ni,,aku nak dedahkan tentang penemuan ajaib saintis di dunia..bukan penemuan sesuatu yang baru,,tetapi sesuatu yang telah disangka pupus telah hidup kembali..

Boleh kata macam mati hidup kembali la bagi sume haiwan2 ni..

OKAPI
"pupus": 1750
hidup kembali: 1900

Haiwan yang seperti gabungan antara seekor kuda belang and zirafah ni telah dikatakan pupus pada tahun 1750. Ia juga hanya dianggap haiwan mitos sehinggalah puak pygmy kat Uganda menemui haiwan ni. Sekarang ni ade lebih kurang 20,000 ekor haiwan ni dalam dunia. Satu jumlah yang tinggi untuk haiwan yang pernah disahkan pupus. HEE..
haiwan yang unik   

CHACOAN PECCARY
"pupus": 10,000 tahun lalu
hidup kembali: 1975

Ini adalah baka 'pig' South America. Terbesar dalam spesies Peccary. Mula dikenali melalui penemuan fosil pada tahun 1930. Ia dianggap pupus bersama- sama dinasour. Para pengkaji telah menemui  seekor spesies ini hidup di wilayah Chaco kat Paraguay. Masyarakat di situ mengenali haiwan ini dengan nama Tagua. Sekarang dianggarkan terdapat lebih 3000 spesies haiwan ni kat dunia. Ianya banyak terdapat di Paraguay, Argentina and Bolivia..
p/ s: agak2 Messi kenal x haiwan ni..hehe
haram kalu pegang ni..

WALKING SAUSAGE
" pupus": 1930
hidup kembali: 2001

Hahaha..korang jangan ingat sosej hot dog berjalan plak bila dengar nama ni. Ini adalah nama kepada sejenis serangga tau. Bentuk badan dia memang macam sosej. Saiz dewasa bagi serangga ni boleh mencecah sehingga 6 inci panjang. Ia juga dikenali sebagai land lobster dan Lord Howe Island stick insect. Serangga ni dijadikan sebagai umpan oleh pemancing2 tegar kat Australia. Spesies ni disangka pupus dengan kehadiran spesies tikus hitam jahat. Sejak ditemui kembali pada tahun 2001, spesies ni dikatakan telah mencecah 500 ekor.
x macam sosej pon..

CRESTED GECKO
"pupus": 1900
hidup kembali: 1994

Ditemui pertama kali pada tahun 1866 di kepulauan New Caledonia di lautan Pasifik. Tetapi spesies ini tidak diingati dan dikenang orang ramai. Kebanyakan mereka ditemui kembali pada tahun 1994 selepas ribut tropika. Sekarang serangga ni dalam bahaya kembali kerana diancam oleh " semut Elektrik" yang berasal dari South Amerika.
p/ s: kalu nak kenal semut elektrik,,Google it..
macam biawak pon ade ni..hhehe

TAKAHE
"pupus": 1898
hidup kembali: 1948

Jangan korang pandai2 buat andaian yang haiwan ni berasal dari Jepun sebab nama dia macam orang Jepun. Haiwan ni berasal dari New Zealand. Haiwan ni juga mengalami nasib yang sama seperti burung Dodo. Pupus sebab kesilapan diri sendiri. Pada tahun 2008, terdapat 225 ekor haiwan ni di dunia. Tapi telah berkurang kepada 224 kerana seorang Pegawai perhilitan kat New Zealand telah tersalah tembak haiwan ni dalam upacara menembak itik.
p/ s: kesian kat haiwan tu jadi mangsa bunuh..huhu
macam burung merak kaler dye..


NEW HOLLAND MOUSE
"pupus":1850
hidup kembali: 1967

Mula ditemui pada tahun 1843,tapi disahkan pupus 7 tahun kemudian..cepat giler kan haiwan ni pupus..huhu. Haiwan ni ditemui kembali pada tahun 1967 di Victoria dan Tasmania. Panjang lagi umur spesies haiwan ni.
cute nye..macam hamster..hehe




P/ s: lame giler nak siapkan entri ni..harap2 berbaloi la nak bagi korang sume tau

Sunday, September 26, 2010

Memori=Ingatan

PERKARA-PERKARA YANG MEMBUAT KITA HILANG INGATAN DAN TUMPUL MINDA

 Kurangkan makan bawang besar
Kurangkan makan berempah
Kurangkan makan ketumbar kering
Kurangkan menonton hiburan
Kurangkan membaca majalah hiburan
Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak
Kurangkan minuman air batu,air dalam tin(100 plus dan lain2)
Kurangkan makan organ dalaman ayam terutamanya kanak2
Jangan makan kepala ikan
Jangan minum air yang ada semut
Jangan tidur selepas subuh
Jangan tidur selepas asar
Jangan tidur selepas makan
Jangan makan terlalu kenyang
Jangan makan berat selepas jam 9.00 malam
Jangan menyapu rumah pada waktu malam
Jangan makan yang masam-masam berlebihan
Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan
Jangan minum susu selepas memakan daging/ayam


PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIAMALKAN

Selalu makan buah manisan seperti kurma dan lain2
Selalu makan makanan yang panas2
Selalu memakan kekacang seperti kacang soya @ badam dan lain2
Selalu minum air masak
Selalu makan ulam2
Selalu mengamalkan pandangan hijau
Selalu bersenam
Selau menggunakan imajenasi otak
Banyakkan memakan makanan berasaskan gandum/soya
Banyakkan aktiviti berkhemah di hutan/pantai(yang mempunyai pokok) kerana disitulah terdapat banyak ion2 negetif dan cahaya matahari infra merah (terutama pada waktu pagi) yang amat diperlukan oleh tubuh badan,kerana hanya kawasan seperti ini sahaja yang mempunyai % yang cukup untuk kegunaan kita seharian berbanding dalam bangunan batu ianya terlalu sedikit
Jangan ego
Jangan dengki pada orang lain
Jangan makan dari sumber yang tidak halal
Jangan memberi anak makan makanan dari sumber yang tidak halal
Jangan makan makanan yang ada pewarna
Jangan makan makanan yang ada pengawet
Jangan mengunakan minyak masak lebih dari 2 kali
Jangan mandi selepas 9.00malam
......dan yang paling penting dibawah ini........
selamat beramal.....

p/ s: sedut dari FB orang neh...

duit- duit..di manakah duit...

Aduh..minggu ni memang jam..aku dalam sengsara..aku dah POKAI!!
RM10 pon xde ni..hadooii..
memang kena survive giler2..
banyak mende nak kena bayar..
lampu belakang moto nak kena baiki..
Wimax nak kena bayar..
Makan kena bayar..
Elaun xde..
Hutang orang kena bayar..
x boleh hutang dengan "along"..
kredit tepon nak kena top up..
Sabun basuh baju nak kena beli..
ubat gigi dah nak habis..

MANE AKU NAK CARI DUIT NI???

HAAAAAAAAAAA!!!!

P/ S: jangan la boros sangat bila ade duit..6ti jadi macam aku,.waaaa

Monday, September 20, 2010

Wartawan The Sun x boleh makan daging halal???

sembelihan

Salam Aidilfitri sume..sebelum berceloteh panjang lebar,,saya nak mohon maaf kalu ade terkasar bahasa sepanjang berkecimpung dalam arena blog ni..heheh

Ok,,tadi saya ade terbaca satu artikel dalam satu akhbar Britain..artikel tu tulis pasal pengedaran daging Halal kat Britain..wartawan tu marah sebab daging Halal diedar dan dipasarkan secara terbuka kat Britain..

Dalam artikel tu jugak,,wartawan ni telah menghina umat Islam kerana membunuh haiwan secara kejam iaitu dengan menyembelih haiwan tanpa "membius" terlebih dahulu..dia cakap orang Islam ni orang Barbarian,,kejam..apa punya bangang la wartawan tu..bodoh!!
melapah daging
Kalu nak ikt kan,,sembelihan la cara yang paling mulia nak bunuh haiwan tu dari bagi racun or tembak haiwan tu..ni la cara orang kafir nak jatuhkan umat Islam,,sume mende baik yang umat Islam buat tu salah,,dorang je betol..badigol betol!!

Orang Islam x boleh makan darah..so,,bila sembelih,,sume darah dari haiwan tu akan keluar..kalu kita bagi kejutan elektrik  ke kat haiwan tu,,macam mane darah dia nak keluar kan..bongok la wartawan tu..

Satu lagi sebab yang buat wartawan tu x puas hati adalah daging2 halal  ni turut disediakan kat even2 sukan terbesar kat Britain tu seperti kat Wembley dan Twickenham..dia memang bengan giler la sebab produk orang Islam boleh masuk even diorang..

Kalu korang nak baca sendiri pasal artikel tu,,klik SINI

Monday, September 06, 2010

Iklan raya 1Malaysia TV3.. Nonsense!!

video


Salam sume..korang mesti tau yang baru2 ni kecoh kat Malaysia ni yang iklan raya tv3 tahun ni sedikit menyesatkan..so,,aku pon usha la dalam tenet untuk dapatkan maklumat tentang iklan tu..so,,kalu korang belum pernah tengok iklan tu,,kat atas ni ade..layan la..kat bawah ni adalah penerangan yang aku dapat tentang iklan tu..atas korang la nak percaya ke x..

Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.



1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu



2.Buku - Bible



3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan



4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur



5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis



6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran



Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).



1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)



2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan



3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus



4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism



Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.



1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.



2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian



3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene



4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)



1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.



Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.



1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.



Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.



1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan



Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.



1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.



Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.



1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism2.Kepal
a Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.



Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.



1.Pulau - Singapore lah.



Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.



1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah



Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.



1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)



2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab

Sunday, September 05, 2010

Orang layan lagu raya,,aku layan lagu Omputih..huhuh

Tinggal berapa hari je lagi kan nak raya..suasana raya pon dah terasa cket2 kan..btol x??kalu kat radio tu memang asyik pasang lagu raya je kan..dalam 10 minit tu ade r satu lagu raya yang dimainkan..hehe..memang dah tradisi macam tu..

Kalu nak dekat raya ni jugak la,,aktiviti mendownload hanya tertumpu pada lagu raya je kan..kalu boleh sume lagu raya yang ade kat Malaysia ni,,sume nak download..heheh..memang boleh jadi download king..kui3..

Tapi sebaliknya plak terjadi kat aku,,orang duk cbuk dengar lagu raya,,aku plak duk layan lagu omputih..plik yang amat..

Aku bukan xnak dengar lagu raya,,tapi dalam laptop aku ni xde satu pon lagu raya..huhu..so,nak dengar camne kan..hehe..aku juz download lagu omputih yang baru2 je..x dpt hidayah lagi nak download lagu raya ni..huhu..

Lagu raya dengar bila raya je la kan..hehe..ok x???keh33

So,,di hari yang baik,,bulan yang baik ni,,jom layan lagu ni..

Blogku berheader baru..wakkkaaa

header blog gua..

HI sume..ni juz nk inform je yang blog ku dah berheader..cute mute g2..canggih n stylo pon ade gak..sume ni hasil pertolongan dari photoscape..memang caya r photoscape..heheh..so,,sape2 yang nak buat gambar cam g2,,tapi x pandai gna photoshop,,leh je gna photoscape,,simple je..x yah pning2 pale..

Heheh..ni siap promote photoscape ag,,patut dapat komisyen ni..heheh..papepon..check2 la blog gua ye..haha..
BYE3!!

Friday, September 03, 2010

Ray Ban Polarized..

Ray Ban Sunglasses


Salam sume..hari ni dah 23 hari kita berpuasa kan???kalu slah harap maaf la ye..

Entri kali ni nak citer pasal Ray Ban plak..korang mesti tau ape bnda Ray Ban ni kan..kalu x tau,,korang ni memang x upgrade diri korang r ni..memang ketinggalan zaman..

Tadi aku ade r berkenan dengan spek( kaca mata) ni..sebenarnya lama dah nak beli,,tapi kewangan x kukuh kan,,kena r tangguh dulu niat tu..so,,bila dah ade duit,,aku pon pergi r usha dulu spek tu..

Aku memang nak beli spek yang polarized sebab spek ni bagus untuk drive..polarized ni boleh buang cahaya..so,,bila drive,,korang x rasa silau r..salah satu safety equipment tu..bukan untuk gaya je tau..

Tadi aku pon beli la satu spek kat Masjid Subang..heheh..kat sana memang dah macam F.O.S dah,,macam2 ade jual..barang pon murah2..hehe..aku beli Ray Ban Polarized y x ORI dengan harga RM 25.00..nak beli yang ORi x mampu weh..hehe..tu duit bajet shopping raye sebenarnya..tapi xpela,,spek pon bleh wat raya jugak kan..

Memang banyak r pilihan kat sana,,aku memang rambang mata tadi..x tau nak pilih yang mane..so setelah menge"tes" hampir 10 pasang Ray Ban..yang ni jugak jadi pilihan aku..bukan atas sebab gaya dye je,,tapi performance dye pon aku amik kira jugak..hehe


P/ S: Sarung tu dye bagi percuma..hehe

Tanda-tanda Lailatul Qadar..

10 malam terakhir bulan Ramadhan

Antara tanda-tanda dalam mengetahui malam lailatul qadar adalah berdasarkan beberapa hadis di bawah :

1. Abi Ibnu Ka'ab telah meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda mengenai lailatul qadar yang artinya : Sesungguhnya matahari yang keluar pada hari itu tidak begitu bercahaya (suram). - Hadis riwayat imam Muslim dalam kitab puasa -

2. Telah diriwayatkan daripada Nabi S.A.W bahawa baginda telah bersabda yang artinya : Sesungguhnya tanda-tanda lailatul qadar, bahawa malamnya bersih suci seolah-olah padanya bulan yang bersinar, tenang sunyi, tidak sejuk padanya dan tidak panas, tiada ruang bagi bintang untuk timbul sehingga subuh, dan sesungguhnya tanda-tandanya matahari pada paginya terbit sama tiada baginya cahaya seperti bulan malam purnama tidak membenarkan untuk syaitan keluar bersamanya pada hari itu. - Hadis riwayat imam Ahmad dengan isnad jayyid daripada Ibadah bin As-Somit -

3. Dalam Mu'jam At-Tobarani Al-Kabir daripada Waailah bin Al-Asqa' daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang artinya : Malam lailatul qadar bersih, tidak sejuk, tidak panas, tidak berawan padanya, tidak hujan, tidak ada angin, tidak bersinar bintang dan daripada alamat siangnya terbit matahari dan tiada cahaya padanya(suram).

4. Telah meriwayat Al-Barraz dalam musnadnya daripada Ibn Abbas bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda yang artinya : Malam lailatul Qadar bersih tidak panas dan tidak pula sejuk.

Qadhi 'Iyad telah mengatakan ada dua pendapat mengenai matahari yang terbit tanpa cahaya iaitu:

1) Ia merupakan tanda penciptaan Allah SWT.
2) Menunjukkan bahawa kerana terlalu banyak para malaikat yang berzikir kepada Allah pada malamnya dan mereka turun ke bumi yang menyebabkan sayap-sayap dan tubuh mereka yang halus menutupi dan menghalangi matahari dan cahayanya.


Daripada hadis-hadis di atas bolehlah kita buat kesimpulan bahawa antara tanda-tanda lailatul qadar ialah :

a. Pada malamnya keadaan bersih dengan cuaca tidak sejuk dan tidak pula panas.

b. Malamnya tenang yang mana terang dan angin tidak bertiup sebagaimana biasa dan awan agak nipis.

c. Malamnya tidak turun hujan dan bintang pula tidak bercahaya seolah-olah tidak timbul.

d. Pada siangnya pula matahari terbit dalam keadaan suram.

P/ S: Sumber daripada Ukhwah.com
In Accordance With with Thumbnails