- - Berita: Tsunami Melanda Jepun !! ~ CLOUD 9
Pelaburan
JomNiaga

Friday, March 11, 2011

Berita: Tsunami Melanda Jepun !!

Berikut adalah berita tentang tsunami yang melanda Jepun.. ini adalah entri serius.. no jokes or humors ok !!


Gempa bumi terbesar melanda Jepun dicatatkan setelah hampir 140 tahun.. mencetuskan tsunami 10 meter yang menyapu segala benda yang ada di jalan, termasuk rumah, kapal, kereta dan bangunan..
Persatuan Palang Merah di Geneva berkata, dinding air lebih tinggi dari beberapa pulau Pasifik dan amaran tsunami dikeluarkan untuk seluruh lingkungan Pasifik, kecuali Amerika Syarikat dan Kanada, tetapi Hawaii memerintahkan pengosongan daerah pantai.
Sekurang-kurangnya 22 orang terkorban dalam gempa dan tsunami, kata agensi berita Kyodo.. jumlah korban mungkin meningkat dari masa ke masa.
Gempa berkekuatan 8,9 menyebabkan banyak malapetaka, mencetuskan kebakaran dan ombak besar.. amaran telah dikeluarkan kepada orang ramai supaya mencari perlindungan di tanah tinggi dan jauh dari kawasan pesisir pantai..
"Aku takut dan aku masih takut," kata Hidekatsu Hata, 36, pengurus sebuah restoran mee Cina di daerah Akasaka Tokyo. "Aku tidak pernah mengalami gempa bumi besar seperti dahulu."
Beberapa nucelar plant dan kilang minyak ditutup .
Menteri kabinet bertemu tentang isu-isu nuklear selepas laporan media mengatakan, kerajaan akan mengumumkan kecemasan elektrik tenaga nuklear, yang terjadi jika ada pengesahan kebocoran radioaktif atau kegagalan sistem pendingin reaktor.
Sekitar 4,4 juta rumah yang tanpa elektrik di Jepun utara, kata media.. Sebuah hotel runtuh di bandar Sendai dan orang-orang dikhuatiri terkubur bersama runtuhan.
Raksasa elektronik Sony Corp, salah satu negara pengeksport terbesar, menutup enam kilang, Kyodo melaporkan.. jet tentera udara bergegas menuju pantai timur laut untuk menentukan tahap kerosakan.
Bank of Japan, yang telah berjuang untuk meningkatkan ekonomi anemia, mengatakan akan melakukan yang terbaik untuk memastikan kestabilan pasaran kewangan yen dan saham Jepun yang jatuh merudum akibat dari bencana alam ini.
Filipina, Taiwan dan Indonesia telah mengeluarkan amaran tsunami.. menghidupkan kembali kenangan tsunami raksasa yang melanda Asia pada tahun 2004..Pusat Amaran Tsunami Pasifik  mengeluarkan amaran bagi negara-negara ke barat dan melintasi Pasifik jauh seperti Colombia dan Peru.
Ada beberapa gempa susulan yang kuat. Di Tokyo, bangunan bergegar dengan kuat. Sebuah kilang minyak berhampiran bandar itu terbakar, dengan puluhan tangki simpanan di bawah ancaman.
Menggemparkan.. satu tayangan televisyen menunjukkan tsunami yang membawa puing-puing dan kebakaran di sebuah kawasan pertanian pantai dekat bandar Sendai, yang mempunyai penduduk satu juta. Kapal- kapal juga banyak kelihatan terdampar di daratan.
Sendai adalah 300 km (180 batu) timur laut Tokyo dan pusat gempa di laut tidak jauh dari bandar tersebut.
NHK menunjukkan api dan asap hitam berkepul dari sebuah bangunan di Odaiba, daerah pinggiran Tokyo, dan keretapi peluru di utara negara itu dihentikan. asap tebal juga kelihatan keluar dari kawasan industri di daerah Isogo Yokohama. tayangan televisyen menunjukkan perahu, kereta dan lori terumbang-ambing seperti mainan dalam air selepas tsunami kecil menghentam bandar Kamaichi di Jepun utara. Sebuah jambatan, lokasi yang tidak diketahui, tampaknya telah runtuh. Pejabat berita Kyodo mengatakan ada laporan tentang kebakaran di Sendai di lapangan terbang- sumber Reuters


 Klik untuk tengok..
In Accordance With with Thumbnails